Leaves disease and bonsai identification

hania P

Seed
Reaction score
3
Cześć wszystkim

Potrzebuję pomocy w identyfikacji bonsai. Kupiłem je w Niemczech - pierwotnie z Indonezji. Sprzedawca powiedział mi, że to Writhia religiosa, ale po tym, jak zakwitło w moim domu - mam pewne wątpliwości. Natrafiłem na Clerodendrum inerme - kwiaty są identyczne.
Dodałem kilka zdjęć

I co ważniejsze
Chloroza liści - i opadanie, gdy żółkną. Chloroza zaczyna się od starszych liści, ale ostatnio także od młodszych. Na niektórych żółtych liściach są suche brązowe plamy - paches.
Posiada sztuczne światło - dobrej jakości -15 000 luksów, wilgotność 50%-60%, nawóz - biogold original + CaMag dodany do wody deszczowej (podlewam ją tylko wodą deszczową zbieraną z terenów ekologicznych). Zauważyłem, że lubi wodę.
Zanieś na uniwersytet, aby sprawdzić infekcję grzybiczą – nie ma. Nie ma pasożytów na liściach, drewnie ani glebie.
Mieszkam w strefie 6, problem z liśćmi mam od początku - ale o 2 miesiecy sie nasila.

Jeśli ktoś może pomóc - proszę o pomoc, bardzo się martwię

Attachments

• 20241210_221612.jpg
    20241210_221612.jpg
    108.9 KB · Views: 36
  • 20241210_221653.jpg
    20241210_221653.jpg
    255.4 KB · Views: 32
  • 20241206_222854.jpg
    20241206_222854.jpg
    157.5 KB · Views: 28
  • 20241206_222909.jpg
    20241206_222909.jpg
    157.7 KB · Views: 28
  • 20241210_221641.jpg
    20241210_221641.jpg
    271.7 KB · Views: 24
  • 20241210_221637.jpg
    20241210_221637.jpg
    272.8 KB · Views: 23
  • 20241201_184604.jpg
    20241201_184604.jpg
    292.9 KB · Views: 24
  • IMG-20241121-WA0001.jpg
    IMG-20241121-WA0001.jpg
    97.2 KB · Views: 33
Last edited:
For the English speakers... @hania P is posting in Polish:

"Hello everyone

I need help identifying a bonsai. I bought it in Germany - originally from Indonesia. The seller told me it was Writhia religiosa, but after it bloomed in my house - I have some doubts. I came across Clerodendrum inerme - the flowers are identical.

I added some photos

And what is more important, leaf chlorosis - and falling off when they turn yellow. Chlorosis starts from older leaves, but recently also from younger ones. On some yellow leaves there are dry brown spots - patches. It has artificial light - good quality - 15,000 lux, humidity 50%-60%, fertilizer - biogold original + CaMag added to rainwater (I water it only with rainwater collected from ecological areas). I noticed that it likes water. Take it to the university to check for fungal infection - there is none. There are no parasites on the leaves, wood or soil. I live in zone 6, I have had a problem with leaves from the beginning - but it has been getting worse for 2 months.

If anyone can help - please help, I am very worried"

Last edited:
How long have you had the tree? Did you keep it outdoors in the summer, or have you always had it indoors (under lighting)

Od jak dawna masz to drzewko? Czy trzymałeś je na zewnątrz latem, czy zawsze trzymałeś je w pomieszczeniu (pod oświetleniem)

Od jak dawna masz to drzewko? Czy trzymałeś je na zewnątrz latem, czy zawsze trzymałeś je w pomieszczeniu (pod oświetleniem)

Od jak dawna masz do drzewka? Czy trzymałeś je na zewnątrz latem, czy zawsze trzymałeś je w pomieszczeniu (pod oświetleniem)
Mam go od maja 2024 - byl caly czas w środku( dodatkowe oswietlenie 13 h dziennie). Latem u mnie rósł bardzo intensywnie. W sklepie byl przez 8 lat w ogrzewanej szklarni z otwieranym dachem. W sklepie juz liscie byly troche żółtawe- u mnie zaczely rosnac piękne zielone- ale starsze szybko stawaly sie żółte.

Wygląda na to, że pokryłeś prawie wszystko. Czy pozwalasz mu wyschnąć między podlewaniami? Kiedy miałem ten problem, podlewałem mniej i obserwowałem reakcję drzewa. Jaki jest NPK w nawozie, którego używasz?

Ja również wystawiłbym choinkę na zewnątrz, kiedy tylko jest wystarczająco ciepło w twoim klimacie. Drzewa potrzebują pór roku i słońca. Światła nie zastąpią słońca. Całe życie potrafi odróżnić żarówki od słońca. powodzenia :)

Yellow leaves on tropical trees usually suggest a problem with the roots - often a case of over-watering, using water that is too alkaline, or over-fertilizing. Since you are keeping it indoors, do you know the pH of your water? I am assuming you are using mains water (versus well water).

I would gently remove the tree from the pot (try not to disturb the soil or the roots at this time of year) and look at the bottom of the root ball. Are the roots healthy, or are they dead, black, and soft? Is the bottom of the rootball too wet? Are the roots on the outside of the rootball healthy, but the roots are on the inside of the rootball are old and dead?

Żółte liście na drzewach tropikalnych zwykle sugerują problem z korzeniami - często jest to przypadek nadmiernego podlewania, używania wody zbyt zasadowej lub nadmiernego nawożenia. Ponieważ trzymasz je w pomieszczeniu, czy znasz pH wody? Zakładam, że używasz wody wodociągowej (a nie wody ze studni).

Delikatnie wyjąłbym drzewo z doniczki (starałbym się nie naruszać gleby ani korzeni o tej porze roku) i zajrzałbym na spód bryły korzeniowej. Czy korzenie są zdrowe, czy są martwe, czarne i miękkie? Czy spód bryły korzeniowej jest zbyt mokry? Czy korzenie na zewnątrz bryły korzeniowej są zdrowe, ale korzenie wewnątrz bryły korzeniowej są stare i martwe?

Back
Top Bottom